Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alapjáték

2008.10.04

Ha valaki nem ismerné, a koncepció lényege egy család irányítása a gyerekkortól az öregkorig, annak minden fontosabb eseményét feldolgozva, mint a tanulás, az álláskeresés, a munkába járás, a családi események és persze a szociális kapcsolatok. A játékmenet nyíltvégű, azaz ha gondoskodunk utódokról vagy beházasodunk más családokba akkor sosem fejeződik be.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


A játék családunk megalkotásával kezdődik, melyben minden eddig látottnál részletesebben finomhangolhatjuk a kinézetet és a jellemzőket. Csak az arcnál féltucat módosítási lehetőség van, ezért meglepő volt számomra hogy a testalkat csak karcsú és félkövér lehet a magasságot pedig egyáltalán nem módosíthatjuk, de továbbgondolva a hatalmas sörhas valószínűleg a teljes fizikai modellezés munkaigényes megváltoztatását is szükségessé tenné. Karakterünk jellemzőit ötletesen egy horoszkóppal adhatjuk meg, és természetesen a kezdeti beállítások nem végleges adatok, a játék folyamán mi magunk is átalakíthatjuk jellemzőinket. A maximálisan nyolctagú induló családban legalább egy felnőttnek kell lennie, a többi már más korú is lehet.

Persze előre elkészített embereket is választhatunk, de az véleményem szerint nagyban csökkenti a játékélményt is. Ezután jön a lakhely kiválasztása, ami a térképen lévő házak egyikére rábökve történik, és ha elég pénzünk van rá, már indulhat is a nagy kaland. A berendezés vásárlása, napi étkezés pénzt igényel, amit munkával szerezhetünk meg. A gyerekek minden reggel iskolába mennek, a szülüknek pedig sokféle életpálya közül választhatjuk ki a nekünk tetszőt. A karrierpályákat szokás szerint a napi újságból vagy a számítógépből válaszhatjuk ki, és már szerencsére van hétvége (mindig máskor) és szabadság is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


A családtagok folyamatosan kapcsolatba kerülnek egymással, a szomszédokkal, és ez mindig alakítja hozzáállásukat is. A második részben újdonság, hogy a SimCity 4 mentett állását importálva a szomszédságot is alakíthatjuk. De a folytatás leginkább az interakcióban változott meg: amellett, hogy még mindig megvan a csillagjegy és az egyedi jellemzők (ápoltság, érzékenység, játékosság stb.) együttese által meghatározott személyiség, ezeket kiegészítették az emlékezettel, az átalakítható külsővel, az öregedéssel és a vágy/félelem rendszerrel.

Az emlékezetben minden a karakter életére kiható fontosabb momentum elraktározodik, mint a házasság, gyerek születése, vagy a házastárs halála. Ezek némileg befolyásolják a jövőbeli viselkedést, és lehetővé teszik egy komplex, gazdag háttértörténettel rendelkező szomszédság kialakítását.

Szereplőink kinézete és viselkedése gyerekeikre is öröklödik, és akár idegenektől származó DNS-sel is keverhetjük a család vérvonalát. Dinasztiát kiépítve azt is megcsinálhatjuk, hogy egy férfit és egy nőt választva, egy gyereket szülve majd felnevelve azt saját lakásba költöztetjük, és onnantól az ő életével foglalkozunk. Mivel a lakók élete egymástól függetlenül zajlik, bármikor számíthatunk a szülők látogatására, vagy fordított esetben például gyerekünk telefonhívására.

Mint a való életben, az emberek a játékban is megöregszenek és meghalnak - elhanyagolás esetén nem kell ilyen sokat várnunk a kaszás érkezésére. Ugyan a szadista hajlamú egyének itt is kiélhetik magukat, de a gazdagodás és a boldogság irányába tett lépések jóval több izgalommal járnak. Sok-sok játékórába tellik mig megszervezzük családunk életét, és ugyan virtuálisan évek telnek el a gyerekek születése és a nagypapák-nagymamák halála között, a játékban nincs technológiai fejlődés - a tárgyak változatlanok maradnak és a legnagyobb élvezetet mindig is a plazmatévé fogja nyújtani.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


A folytatás legnagyobb horderejű változása a vágy/félelem rendszer bevezetése. Minden ember egyszerre négyféle dologra áhitozik, melyek megvalósítása távol tarthatja akár az öregkort is. Ezek teljesen változóak lehetnek (naponta egyszer módosulnak is), mint egy tárgy megvásárlása, főzni tanulás, egy kedves barát(nő) megcsókolása vagy a feleséggel ágyban hancúrozás. Természetesen mindegyik eltérő súlyozással is rendelkezik, például egy hütő vásárlása +500 pont, de másvalaki eljegyzése +5000 körül mozog.

A félelmekből csak háromféle van, ezek általában a vágyak legnagyobb ellentetjei, mint például a kedves halála, és nem is túl nehéz elkerülni őket. A vágyak beteljesítését nemcsak pontokban, hanem egy a pillanatnyi elégedettséget mérő grafikonon is láthatjuk. Sorozatos negatív élmények esetén nemcsak az irányítást is vesztjük el a karakter felett, de a családtagokra is zavaróan hat az emberke társasága. A megszerzett pontokból extra tárgyakat vásárolhatunk, például pénztermő fát, öregedésgátló koktélt, vagy rózsákkal feldíszitett többszemélyes jakuzzi kádat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!


A rendszerből következően, és a munkahelyi előrelépéshez szükséges ismeretek kötöttsége miatt a játék sokkal célorientáltabb mint elődje. Már nemcsak a WC-re menés számít szükségletnek, hanem a szeretkezés vagy a sok pénz is, és jóval bonyoltabbá vált a szereplők közötti kapcsolatok kezelése. Ez a karakterek önállóságára is kihat, és már nem kell folyamatosan minden percben meghatározni hogy mit csináljanak (játszanak, nézzenek tévét stb.), okosabban kerülik ki a bútorokat, és saját maguk is ki tudják elégíteni testi szükségleteiket (evés, fürdés).

A ház berendezését nagyjából az első részhez hasonló választékból tehetjük meg, de ha a házépítés mellett döntünk, maximálisan három szintes otthonunk lehet (plusz a tető), azaz jelentősen nőtt. A többféle lépcsőből nagy belmagasságú, zárt teraszos palotát is alkothatunk, melyet parkok és bevásárlóközpontok vesznek körül. A játékban már eleve érezhetjük az első rész House Party és Hot Date kiegészítőjét, de persze az EA-Maxis páros biztos tucatnyi továbbit is betervezett.


Grafika: A folytatás új 3D motorja jól néz ki, nagy a fejlődés az első részhez képest. Köszönhetően a nagyon részletes karakterformálási lehetőségnek, minden eddig látottnál változatosabban, egyedibben dolgozhatjuk ki főszereplőink kinézetét. Mozgásuk finoman kidolgozott, és számtalan speciális, meglepő mozdulatot is ismernek (pl. tánc közben). Gesztusaik kifejezőek, és a tárház a jövőben minden bizonnyal bővülni fog.

Nagyon tetszett, hogy a tükör valóban tükörként viselkedik, a számítógép monitorán Windows-szerű ablakok vannak és a plazmatévén SSX3-mat játszva magunk is figyelhetjük a történéseket (ketten játszva ráadásul a tévén is osztott képernyő lesz!) Negatívum, hogy egy részletesen kidolgozott otthonnál a beállításokat maximumra véve fura módon még erős gépen (AMD 2800 XP-vel teszteltem) is beszaggat, különösen ha sok szereplő van a képernyőn és mindegyik csinál is valamit.

Kezelőfelület: A menü főbb részeinek elosztása példás és egyértelmű, de az almenük már nem ilyen világosak. A monitor felbontás/frissités beállításának megjegyzésével voltak gondjaim, és vásárlásnál/építésnél az adott esetben nem megvásárolható szekciók kijelzése is lehetne egyértelműbb, mert néha nem teljesen tiszta éppen melyik almenüben is vagyunk. Az sem tetszik hogy nem vették figyelembe, hogy általában egy családdal játszunk, és túl körülményes a vezérléséig eljutni - mindig ki kell választanunk a várost, majd az adott családot, pedig szerintem semeddig sem tartott volna a főcimhez berakni egy sima folytátás menüpontot is.

Játékmenet: A folytatás hibája, hogy áldozatul esett az előző rész sikerének. Ugyan számtalan új jellemzőt hoztak be, szinte mindent bővítettek egy kicsit, de valószínűleg féltek változtatni a már jól bevált recepten, ezért valójában semmin nem változtattak igazán. Továbbra sincsenek háziállatok, nincs bűnözés és még sok olyan opció, ami igazán izgalmassá tenné a játékot. Bizonyára a Maxis és az EA ehhez is tucatnyi kiegészítőt tervez kiadni, melyek apró szeletekkel bővítik majd az eposzt.

Zene, hangeffektek: A játék zenéjére nehéz lenne panaszkodni, főként hogy ha nem tetszik, magunk választhatunk ki nekünk tetszőt. Az események effektjei (telefoncsörgés, tűzhely felgyulladása) gondosan kidolgozott, minden apróságra figyeltek a fejlesztők. A karakterek által beszélt vicces nyelv tartalmaz néhány angol szót, és partnertől és kortól függően is változik.

Összegzés: A The Sims 2 az eredeti játék minden előnyével rendelkezik, és gazdagabb karakterkidolgozással, jobb építési lehetőségekkel, komoly vágy/félelem rendszerrel bővült. Ez mind szép és jó, de a lista csupán ennyi, és hosszabb is lehetne, amit sajnos csak a jövőbeli kiegészítések, a közösség által készített letölthető dolgok fognak behozni. Persze ettől függetlenül a játék második részét mindenkinek ajánlanám, azoknak is, akik az első részt egyáltalán nem ismerték, mivel a karakterek közötti szociális kapcsolatok alakulása és saját vágyaink megvalósítása által mindenki számára hosszas szórakozást tud biztosítani

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
 Sims, sims, sims annyiszor hallottuk már ezt a nevet egy tucat kiegészítő érkezett már hozzá de ekkorát még nem bírtak lendíteni a dolgon. A Sims 2 nemcsak egy szimpla kiegészítő hanem a játék 2. része.

Nem a megszokott felülnézet elfordítva hogy élethűbb legyen hanem a játék teljesen 3D-s nézettel rendelkezik. Lásd a képeken. Itt ha egésznap a tévét bámulod és iszod a sört Simünk rendkívül jókedvű de elhízik mint egy disznó. Ezért jobb inkább ha Sportos erőteljes Simet nevelünk. Itt nem csak szimplán születik egy gyermek, hanem figyelemmel kísérhetjük a családot generációkon keresztül. A déditől az unokáig. Nagyobb hangsúlyt fektettek a grafikára is. Olyan áttörés lesz amilyet még csak néhány játék produkált. Sokkaltöbb munkalehetőség életthűbb házépítési elemek állnak majd rendelkezésünkre. Megjelenik Szeptember 17. Biztosan ehez is kiadnak majd gyártók kiegészítőket hiszen ez erre megy ki. Sokkal több bútor, tárgyak állnak rendelkezésünkre. És nemcsak 2 emeletes házakat hanem akár 3 emeletest is építhetünk. Simeink mesterséges intelligenciáját sem hanyagolták el. Ha áll egy ember az ajtóban nem totyog össze vissza hanem kikerüli és bemegy, ha ez nem lehetséges szól neki hogy, álljon alrébb. De ez csak egy az ezernyi finomítások közül az igaziakat csak az tapasztalhatja, aki majd játszik vele.

Néhány Info a játékról:

 • A Játék teljesen 3Ds lesz.
 • Teljesen egyedi Karakterek. A Simünk haj színétől kezdve a orráig minden külön beállítható:
 • A Simek nem lesznek örökéletüek,(Csecsemő->Gyerek->Kamasz->Felnött->Öregember->Hulla)de az nem mindegy hogy a Simünk azért halt meg mert öreg vagy pedig mert villámcspás érte a medencében :-)
 • A Sims2ben nagyon számít hogy milyenek a szükők. pl: a papa nyugodt természetű és a mama is akkkor a gyerek is az lesz.
  Úgyanígy a külső: Ha a papa Fekete hajú és a mama is akkor a gyerek is az lesz (A Simsben volt márnekem olyan is hogy a papa barna hajú és a mama is és a gyerek FEKETE hajú volt)

 • A Sims2ben a Simek külseje változik. Ha túl sikat esznek elhíznak, ha nagyon kevesen lefogynak.(A Simsben a ruhától függött hogy a Sims kövér vagy sovány volt)

Rendszerkövetelmény:

Minimum:

 • 600 MHz P3 processor
 • 256 MB RAM if Windows XP, Windows ME, or Windows 2000
 • 128 MB RAM if Windows 98

Ajánlott:

 • 1.5 GHz processor
 • 256 MB RAM if Windows XP, Windows ME, or Windows 2000
 • 128 MB RAM if Windows 98

Támogatott Videokártyák:

 • ATI Radeon 9800 Pro
 • Nvidia Geforce 4 or FX series cards